Gospodyni numer 1/2020 Pismo o wyjątkowych, przedsiębiorczych kobietach.




Chłodnik ogórkowy Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 5–7 kiszonych ogórków średniej wielkości 
  • 2 szklanki soku z kiszonych ogórków 
  • 2 szklanki maślanki
  • 2 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki) 
  • 1 pęczek szczypiorku 
  • 1/2 pęczka koperku 
  • kilka rzodkiewek 
  • 2 ząbki czosnku 
  • sól i pieprz 
  • estragon do smaku. 
 

Wykonanie:

Kiszone ogórki ścieramy na grubej tarce wraz z czosnkiem. Zalewamy sokiem z ogórków i zagotowujemy. Dodajemy bulion. Po ostudzeniu łączymy z maślanką. Dodajemy posiekaną zieleninę i pokrojoną w kostkę rzodkiewkę. Przyprawiamy do smaku i schładzamy w lodówce.