Gospodyni numer 3/2020 Pismo o wyjątkowych, przedsiębiorczych kobietach.




Chłodnik polski Powrót do listy


 

Lista składników (na 1 l zupy):

  • 1 pęczek botwinki (3–4 buraki)
  • 2–3 zwykłe buraki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 średnie ogórki małosolne
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 2 szklanki maślanki
  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • sól
  • pieprz.
 

Wykonanie:

Buraki płuczemy, obieramy, a łodygi botwinki drobno kroimy. Gotujemy buraki z botwinką w niewielkiej ilości wody. Rozpuszczamy kostkę bulionową w zagotowanej wodzie (2 szklanki) i studzimy. Po przestudzeniu zbieramy tłuszcz, który zgromadził się na powierzchni bulionu. Możemy go przelać przez bardzo gęste sitko lub czystą, płócienną ściereczkę. Ostudzone buraki kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem do buraczanego wywaru. Dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, poszatkowany szczypiorek, zimny bulion oraz śmietanę i maślankę. Doprawiamy do smaku. Mocno chłodzimy, tj. wstawiamy do lodówki na min. 2 godz. Podajemy z jajami.