Gospodyni numer 3/2020 Pismo o wyjątkowych, przedsiębiorczych kobietach.




Chłodnik pomidorowy Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 1 kg pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula 
  • świeża bazylia 
  • sól i pieprz
  • szczypta chilli 
  • 2 łyżki masła klarowanego. 

 

 

 

Wykonanie:

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy na maśle klarowanym. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Przekładamy do garnka, zalewamy taką ilością wody, aby je zakryło. Dodajemy podsmażony czosnek z cebulą. Gotujemy razem do miękkości warzyw, ucieramy blenderem. Doprawiamy do smaku i mocno chłodzimy. Podajemy z grzankami czosnkowymi.