Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)   




Ciasteczka orkiszowe gwiazdeczki Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 2 szkl. mąki orkiszowej 
  • 2 szkl. mąki pszennej 
  • 2 żółtka + 2 jajka 
  • 1 szkl. cukru brązowego 
  • 1/2 szkl. śmietany 18%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 kostka masła 
  • 4 łyżki mleka. 
 

Wykonanie:

Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Schładzamy je około 30 minut w lodówce. Schłodzone rozwałkowujemy i foremką gwiazdką wycinamy ciasteczka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Białko (pozostałe z oddzielenia dwóch żółtek) mieszamy z mlekiem i pędzelkiem smarujemy każde ciastko. Pieczemy ciasteczka około 25 minut w temperaturze 180°C, po czym przekładamy do pudełka.