Gospodyni numer 3/2020 Pismo o wyjątkowych, przedsiębiorczych kobietach.




Ciastka drapane Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 1 kostka masła 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 cukier wanilinowy 
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 
  • olejek migdałowy.
 

Wykonanie:

Pół kostki masła, 1 szklanki cukru i jajka wkładamy do miski. Mąkę mieszamy z 3 szklanki płatków owsianych i proszkiem do pieczenia. Kolejne 3 szklanki płatków zrumieniamy na patelni. Dodajemy resztę rozpuszczonego masła i cukier. Po wystudzeniu łączymy składniki, zagniatamy ciasto, a na koniec do smaku dodajemy kilka kropel olejku migdałowego. Drapiąc widelcem, formujemy ciastka i układamy je na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy do zarumienienia ciasteczek w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ciastka lukrujemy.