Gospodyni nr 4/2019 Sprawdź, o czym piszemy w nowym numerze




Ciasto dyniowe z polewą Powrót do listy

 

 

Lista składników na ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 puree z upieczonej dyni
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
Lista składników na polewę:
  • 1 czekolada mleczna
  • 1 łyżka masła
  • odrobina mleka
  • kolorowa posypka
 

Wykonanie:

Ubijam jajka z cukrem na gładką masę, dodaję olej, dynię i miksuję. Dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Krótko ucieram i przygotowaną masę wylewam na średniej wielkości blachę. Piekę 40–45 minut w temperaturze 180 stopni C.

Gdy ciasto przestygnie, rozpuszczam na patelni masło, dodaję mleko oraz czekoladę połamaną na kostki, mieszam. Gotową polewą polewam ciasto i posypuję kolorową posypką. Odstawiam do ostygnięcia..