Gospodyni numer 3/2020 Pismo o wyjątkowych, przedsiębiorczych kobietach.




Ciasto orzechowe z bitą śmietaną Powrót do listy

 

Lista składników:

Składniki na ciasto:

  • 1 szkl. cukru pudru 
  • 1 szkl. mąki 
  • 1 szkl. śmietany 
  • 0,5 szkl. oleju 
  • 0,5 szkl. orzechów laskowych zmielonych lub drobno posiekanych 
  • 1 szkl. kaszy manny 
  • 5 jajek 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;

Składniki na nasączenie:

  • 4 łyżki miodu 
  • sok z 1 cytryny 
  • płatki migdałowe;
 
Składniki na masę śmietankową:
  • 1 szkl. śmietany 36%
  • 1 łyżka żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru/
 

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Wlewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem, okrągłej formy o średnicy 25 cm. Pieczemy ok. 35 min (najlepiej sprawdzić patyczkiem). Płatki migdałowe podprażamy 2 minuty na patelni, dodajemy miód i sok z cytryny. Chwilę zostawiamy na patelni. Upieczony placek nakłuwamy widelcem i polewamy przygotowanym miodem. Przygotowujemy masę śmietanową. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (ok. 4 łyżki wody). Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder i żelatynę. Gotową śmietanę wykładamy na placek i odstawiamy do lodówki