Gospodyni nr 6/2018 Sprawdźcie o czym piszemy w nowym numerze




Ciasto ze śliwkami Powrót do listy

Maślane ciasto ze śliwkami- Śliwki to pełnia lata, kuszą soczystym kolorem, słodkim zapachem i nie sięgnąć po nie byłoby grzechem J Dojrzałe idealnie nadają się do słodkich wypieków, Maślane ucierane ciasto ze śliwkami i odrobiną aromatycznego cynamonu jest mięciutkie i obłędnie pyszne. Sekretem udanego ciasta są składniki, używamy prawdziwego masła i wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową-nie ma opcji by nie wyszło! Idealne na słodki letni  podwieczorek. Polecam!

 

Lista składników:

  • 25 dag miękkiego masła 82%
  • 4 wiejskie jajka
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 150 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego ze skórką cytrynową 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 dużych śliwek 
  • 1 łyżka cukru pudru do oprószenia
  • Szczypta cynamonu do oprószenia
 
Ceramiczna forma o śr 26/28 cm lub tortownica
 

 

Wykonanie:

Miękkie masło umieścić w misce, wsypać cukier i cukier waniliowy ze skórką cytrynową, utrzeć na puszystą jasną pianę, cały czas miksując , wbijać po jednym jajku i dalej ucierać, dołożyć śmietanę , stopniowo wsypywać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie tylko do połączenia składników, im ciasto krócej się miesza tym bardziej jest puszyste i nie ma obawy o zakalec.

Ceramiczną formę o wysokich brzegach lub tortownicą wysmarować cienko masłem, oprószyć bułką tartą, wyłożyć ciasto, wyrównać na wierzchu rozłożyć pokrojone na połówki śliwki skórką do dołu. 

Piec w nagrzanym  do 180*c piekarniku przez 50 minut na grzaniu góra–dół,  aż będzie ciemnozłociste, studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Całkiem zimne oprószyć przez sitko pudrem wymieszanym ze szczyptą cynamonu.