Sprawdźcie o czym piszemy w aktualnym numerze

Gospodyni nr 6/2017 Sprawdźcie o czym piszemy w nowym numerze

Sprawdźcie o czym piszemy w aktualnym numerze



Dżem żurawinowy do drobiu, wołowiny i dziczyzny Powrót do listy

 

Lista składników na 4 słoiki o poj. 0,2l:

  • 1 kg żurawin lub czerwonych borówek 
  • 40–50 dag cukru 
  • 150 ml wody (do borówek). 
 

Wykonanie:

Żurawiny myjemy, osączamy. Połowę owoców przecieramy przez sito, przecier przekładamy do garnka, dodajemy cukier, zagotowujemy. Dodajemy pozostałe owoce, gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż owoce staną się szkliste i zaczną opadać na dno. W tym czasie syrop powinien zacząć się ścinać. W przypadku borówek najpierw gotujemy syrop z cukru i 3/4 szkl. wody. Do gorącego wsypujemy owoce i na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Dalej postępujemy tak jak przy żurawinach. Gorącym dżemem napełniamy słoiki, zamykamy, stawiamy do góry dnem.