Gospodyni nr 4/2019 Sprawdź, o czym piszemy w nowym numerze




Galaretka fiołkowa z bitą śmietaną Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 3 szkl. fiołków
  • 750 ml gorącej wody
  • sok z jednej cytryny
  • 1/2 szkl. cukru (jeśli ktoś lubi, można dosłodzić więcej) 
  • ok. 6 łyżek żelatyny do deserów 
  • 300 ml śmietany kremówki 36% 
  • sok z 1/2 cytryny 
  • 2 łyżki cukru pudru. 
 

Wykonanie:

Kwiaty zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na noc. Następnie kwiaty przecedzamy na sitku. Otrzymany wywar zagotowujemy z cukrem, dodajemy żelatynę i mieszamy. Rozlewamy do mniejszych naczyń-pucharków, zostawiając miejsce na bitą śmietanę. Odstawiamy do zastygnięcia. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, na końcu dodajemy sok z cytryny. Ubitą wykładamy do naczyń z galaretką i ozdabiamy fiołkami. Możemy na wierzchu posypać pokruszonymi bezikami.