Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)   




Gęś nadziewana jabłkami Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 1 tuszka gęsi
  • 4–5 małych jabłek 
  • majeranek
  • sól
  • opcjonalnie garść suszonej żurawiny
 

Wykonanie:

Od obranej i oczyszczonej z wnętrzności tuszki gęsi odcinamy szyjkę i skrzydełka do drugiego stawu. Tuszkę przecinamy cienkim, ostrym nożem wzdłuż grzbietu – od kupra do szyi. Oddzielamy skórę z mięsem od kośćca, wyłamując pod skórą skrzydełka ze stawów barkowych i uda ze stawów biodrowych. Sprawioną, opłukaną i osuszoną gęś nacieramy majerankiem i solą i odstawiamy na godzinę. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, wypełniamy nimi wnętrze gęsi, dodając ewentualnie suszoną żurawinę. Tuszkę zaszywamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim gęś piersią do góry. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego początkowo do temperatury 200– 220°C. W miarę pieczenia zmniejszamy temperaturę. Po godzinie zdejmujemy pokrywkę naczynia, by tuszka się zrumieniła. Podajemy z kluskami na parze wraz z sosem z pieczeni i ewentualnie upieczonymi jabłkami z żurawiną.