Gospodyni numer 6/2019 Zapraszamy do lektury




Groch z kapustą babci Agnieszki Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 60 dag kiszonej kapusty 
  • 10 dag łuskanego grochu 
  • 2 cebule
  • sól 
  • 3 łyżki oleju 
  • 1 łyżka mąki 
  • cukier 
  • pieprz 
  • kminek 
  • 1 duży ziemniak. 
 

Wykonanie:

Groch zalewamy letnią, przegotowaną wodą, zostawiamy na noc, następnego dnia gotujemy. Rozgotowujemy w nim ziemniaka. Miękki groch odcedzamy. Kapustę siekamy, zalewamy 2 szklankami wody, gotujemy, lekko odparowujemy lub odcedzamy. Dodajemy groch. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na oleju (powinna się zeszklić), dodajemy mąkę, mieszamy, przekładamy do kapusty, znów mieszamy i doprawiamy wszystko cukrem, solą i pieprzem. Kilka minut dusimy, mieszając. Podajemy z pieczywem. Opcjonalnie możemy dodać grzyby lub odrobinę kminku, który ułatwia trawienie.