Gospodyni nr 4/2019 Sprawdź, o czym piszemy w nowym numerze




Grzanki z winem Powrót do listy

 

Lista składników: 

  • 1 bagietka 
  • 1/2 szkl. białego wina 
  • 3 jaja 
  • 1 szkl. gęstej śmietany 
  • kawałek ostrego sera np. cheddar 
  • sól, pieprz 
  • papryka chilli. 
 

Wykonanie:

Bagietkę kroimy na kromki o grubości ok. 2,5 cm. Jaja roztrzepujemy w misce wraz z przyprawami, dodajemy wino, śmietanę i starty drobno ser. Całość mieszamy. Każdą kromkę bagietki zamaczamy z jednej strony w rozczynie i układamy na posmarowanej masłem blasze. Zapiekamy bagietkę w temp. ok. 150°C przez 10–15 min lub tak długo, aż się zrumieni. Możemy podawać na ciepło lub na zimno obłożone marynowaną przekąską, np. małym korniszonem, grzybkiem marynowanym itp.