Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)   




Indyk pieczony Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 1 i 1/2 fileta z indyka 
  • majeranek 
  • papryka
  • solanka (2 litry wody + 1 łyżka soli) 
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 
  • 2 liście laurowe 
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 główka czosnku. 

 

 

 

Wykonanie:

Filet z indyka myjemy, osuszamy i wkładamy na 12 godzin do solanki. Wszystkie przyprawy mieszamy, dodajemy musztardę, oliwę i sok z cytryny. Dobrze mieszamy. Wyciągamy filet z solanki i nacieramy mieszanką przyprawową z każdej strony. Wkładamy do rękawa do pieczenia, układamy listki laurowe, czosnek, zawiązujemy końce, wkładamy do piekarnika i pieczemy mięso około 80 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia rozrywamy rękaw, aby mięso się podpiekło.