Gospodyni numer 3/2020 Pismo o wyjątkowych, przedsiębiorczych kobietach.




Jabłecznik z pianką Powrót do listy

Lista składników:

Składniki na ciasto:

  • 80 g mąki, 
  • 70 g cukru,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżka wody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;

Składniki na masę jabłkową:

  • 1,5 kg jabłek,
  • 2 galaretki pomarańczowe,
  • 1 szkl. wody,
  • 3 łyżki cukru,
  • sok z jednej cytryny;

Składniki na piankę:

  • 0,5 l śmietany 36%,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • płatki migdałowe do posypania.

 

 

Wykonanie:

Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy wodę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na okrągłą formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 35 min w temp. 180°C. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy sok z cytryny. Kiedy jabłka zmiękną, dodajemy cukier. Rozpuszczamy 2 galaretki w jednej szklance wrzątku, mieszamy i dodajemy do gorących jabłek. Odstawiamy do przestygnięcia. Kiedy jabłka zaczną tężeć, wykładamy je na upieczony biszkopt i wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody i ucieramy. Zostawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy na puszystą masę z cukrem, dodajemy przestudzoną żelatynę. Piankę wykładamy na biszkopt z zastygniętymi jabłkami i posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy powtórnie do lodówki, do czasu aż piana zastygnie.