Gospodyni nr 4/2019 Sprawdź, o czym piszemy w nowym numerze




Kalarepa w sosie serowym Powrót do listy


 

Lista składników:

  • 4 duże kalarepy
  • 3/4 szklanki słodkiej śmietanki 18%
  • 1 kostka sera topionego śmietankowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • koperek.
 

Wykonanie:

Obraną i opłukaną kalarepę kroimy w niewielką kostkęi gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Liście kalarepy (bez łodyg!) płuczemy, kroimy i wrzucamy na chwilę do gorącej wody,by zmiękły, ale się nie rozgotowały. W osobnym garnku roztapiamy masło z cukrem, dolewamy śmietankę i kawałki topionego sera. Gotujemy, aż ser się rozpuści, a masa trochę zgęstnieje. Następnie wrzucamy ugotowaną i odcedzoną kalarepę wraz z liśćmi. Doprawiamy, mieszamy i posypujemy drobno posiekanym koperkiem. Tak przyrządzona kalarepa najlepiej smakuje z ugotowanymi w mundurkach małymi, młodymi ziemniakami.