Gospodyni numer 6/2019 Zapraszamy do lektury




Karp pieczony z warzywami Powrót do listy

 

Lista składników: 

  • 1 duży karp 
  • 1 duża cytryna 
  • 2 łyżki masła 
  • 1–2 łyżki mąki 
  • kilka suszonych śliwek oraz kawałków suszonego jabłka 
  • sól, pieprz. 
 

Wykonanie:

Sprawionego karpia, pozbawionego głowy i oskrobanego z łusek, dzielimy wzdłuż na dwie połowy. Filetujemy tyle, ile można, zostawiamy skórę, płuczemy i osuszamy. Karpia nacieramy solą i pieprzem i skrapiamy obficie cytryną. Wstawiamy do lodówki w przykrytym naczyniu. Po minimum godzinie obtaczamy karpia w mące i układamy w naczyniu, najlepiej żaroodpornym, którego spód smarujemy masłem. Na wierzch ryby kładziemy również mniejsze kawałki masła i wstawimy całość do nagrzanego do 200°C piekarnika. Pieczemy ok. 40–45 minut, przykręcając odpowiednio temperaturę i co jakiś czas polewając rybę powstałym sosem. W międzyczasie obieramy marchew, seler, por, płuczemy je, osuszamy i kroimy w talarki. Warzywa wraz z opłukanymi suszonymi śliwkami i suszonymi kawałkami jabłka podsmażamy na maśle, dodając trochę soli (5–10 min). Gdy karp jest już prawie upieczony, dorzucamy do niego podsmażone warzywa i owoce i jeszcze chwilę pieczemy razem, polewając całość powstałym sosem.