Gospodyni numer 3/2020 Pismo o wyjątkowych, przedsiębiorczych kobietach.




Karp w szarym sosie Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 2 kg karpia 
  • pęczek włoszczyzny 
  • 2–3 goździki, liść laurowy 
  • 1–2 ziarna ziela angielskiego 
  • sól 
  • 1 szklanki czerwonego wina
  • sok z 1 cytryny 
  • garść rodzynek i posiekanych migdałów 
  • 1 łyżka mąki 
  • 1 łyżka masła 
  • 1 łyżka cukru 
  • 1–2 pierniki tradycyjne bez glazury. 
 

Wykonanie:

Sprawioną, pozbawioną łusek rybę dokładnie płuczemy i wkładamy do osolonej wody na 30 minut. Zagotowujemy około 1 litra wody w płaskim rondlu. Wrzucamy obraną włoszczyznę, przyprawy i gotujemy wywar. Gdy warzywa będą miękkie, wyciągamy je i wkładamy do wywaru rybę, którą gotujemy na wolnym ogniu około 20–30 min. Ugotowaną rybę delikatnie wyciągamy, wywar przecedzamy przez gęste sito. W mniejszym rondlu rozgrzewamy masło, dosypujemy mąkę, a następnie dolewamy powoli 2 szklanki wywaru rybnego, sok z cytryny i wino. Dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu. Na patelnię wrzucamy cukier i podgrzewamy, aż zrobi się karmel. Dodajemy go do sosu wraz z rodzynkami i migdałami. Doprawiamy do smaku. Rybę dzielimy na porcje i podajemy z sosem.