Gospodyni nr 5/2018 Sprawdźcie o czym piszemy w nowym numerze




Kaszubski miodny kuch Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 4 jaja 
  • 1 szkl. cukru 
  • 2 łyżki miodu 
  • 2 szkl. mąki pszennej 
  • 1 szkl. oleju 
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • 2 szkl. startej na drobnej tarce marchwi
  • 1 szkl. bakalii 
  • polewa czekoladowa do oblania. 

 

 

 

Wykonanie:

Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy miód, mąkę wymieszaną z sodą i cynamonem oraz dolewamy olej. Gdy masa będzie jednolita, dokładamy startą marchew oraz bakalie. Dobrze wyrobione ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy i pieczemy ok. 40 min w temp. ok. 180°C. Po upieczeniu i przestudzeniu nakładamy polewę czekoladową (kuwertura lub czekolada stopiona w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki).