Gospodyni numer 3/2020 Pismo o wyjątkowych, przedsiębiorczych kobietach.




Kluski z makiem i boczkiem Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków 
  • 1 szklanka mąki 
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 3 łyżki suchego maku
  • 2 jajka 
  • 3 plastry boczku
  • sól 
  • pęczek natki pietruszki. 

 

 

Wykonanie:

Ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Do ziemniaków dodajemy jajka, mak, obie mąki i zagniatamy ciasto. Jeśli jest za rzadkie, dosypujemy więcej mąki. Z ciasta robimy wałeczki i kroimy na dwucentymetrowe kawałki. Każdy kawałek spłaszczamy lekko widelcem. Gotujemy w osolonym wrzątku około 5 minut – od wypłynięcia. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy ugotowane kluski i lekko je zrumieniamy. Posypujemy posiekaną pietruszką.