Gospodyni numer 6/2019 Zapraszamy do lektury




Kotlety rybne z pieczonymi ziemniakami Powrót do listy

 

Lista składników: 

  • 1 kg filetów rybnych 
  • 2 czerstwe bułki 
  • 2 jajka
  • sól, pieprz 
  • bułka tarta 
  • 1 kg ziemniaków. 
 

Wykonanie:

Filety mielimy. Bułkę namaczamy, odciskamy z niej wodę i dodajemy do filetów. Dodajemy jaja, doprawiamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka, należy dodać bułkę tartą. Formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, po czym obieramy i kroimy na drobne kawałki. Blaszkę smarujemy tłuszczem i układamy na niej ziemniaki. Posypujemy je solą i pieprzem i zapiekamy 20 min. Pieczone ziemniaki podajemy do kotletów rybnych.