Gospodyni numer 1/2020 Pismo o wyjątkowych, przedsiębiorczych kobietach.




Krem z suszonych pomidorów Powrót do listy

Lista składników:

Składniki na 1 l zupy:

  • 4 szkl. wywaru warzywnego lu
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 5 suszonych pomidorów
  • 2 średnie marchwie
  • szczypta chili lub zmielonej ostrej papryki
  • pieprz, sól
  • ewentualnie kilka kropel sosu tabasco
  • 10 czarnych oliwek
  • natka pietruszki. 

 

 

Wykonanie:

Do gotującego się wywaru warzywnego wrzucamy oskrobaną i przepołowioną marchew. Zmniejszamy ogień i gdy marchew trochę zmięknie, wrzucamy całe plastry suszonych pomidorów – mogą być z zalewy z oliwą. Gotujemy zupę na małym ogniu, aż marchew zmięknie. Pod koniec dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Zupa powinna być ostra. Najlepiej jeżeli dodamy kilka kropel ostrego sosu tabasco. Całość miksujemy. Na koniec dekorujemy czarnymi oliwkami i posiekaną natką pietruszki.