Gospodyni nr 4/2018 Sprawdźcie o czym piszemy w nowym numerze




Kujawska zupa z suszu Powrót do listy

 

Lista składników: 

  • po garści suszonych śliwek, gruszek, wiśni lub żurawiny oraz suszonych jabłek 
  • 1 szkl. śmietanki 18% 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • cukier 
  • sól.

Składniki na kluseczki:

  • mąka pszenna
  • woda 
  • sól. 
 

Wykonanie:

Opłukane owoce wrzucamy do 2 l wrzącej, osolonej wody i gotujemy do miękkości. Pod koniec zagęszczamy zupę mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody, zabielamy śmietanką, doprawiamy cukrem. Zupę podajemy z kluseczkami, które przygotowujemy wcześniej z mąki i wody. Zarabiamy gęste ciasto, rwiemy je na małe kawałki i wrzucamy do wrzątku. Gdy wypłyną na wierzch, odcedzamy.