Gospodyni nr 5/2019 Sprawdź, o czym piszemy w nowym numerze




Lemoniada fiołkowa Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 2 szkl. płatków fiołka
  • 1 i 1/2 szkl. gorącej wody 
  • sok z jednej cytryny
  • 2 pomarańcze 
  • 1/2 szkl. cukru brązowego
  • 1 l zimnej wody. 
 

Wykonanie:

Kwiaty fiołka zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc. Wywar kwiatowy przecedzamy przez małe sitko i przelewamy do dzbanka. Dodajemy sok z cytryny, plastry pomarańczy, cukier i wszystko mieszamy. Syrop rozcieńczamy wodą źródlaną, wrzucamy kilka kostek lodu i kilka kwiatów fiołka.

Kostki lodu z fiołkami:

Do każdego otworu wkładamy 2–3 kwiaty fiołka, zalewamy wodą i zamrażamy.