Gospodyni numer 3/2020 Pismo o wyjątkowych, przedsiębiorczych kobietach.




Leszcz faszerowany Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 4 leszcze średniej wielkości
  • 1 szklanka kaszy gryczanej 
  • 3 cebule 
  • 1 ząbek czosnku 
  • olej lub masło klarowane 
  • sól i pieprz. 

 

 

Wykonanie:

Ryby czyścimy, myjemy, nacieramy oliwą, solimy. Kaszę gryczaną gotujemy w 2 szklankach osolonej wody i odcedzamy z ewentualnego nadmiaru wody. Cebulę siekamy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle klarowanym do miękkości, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ugotowaną kaszę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowanym farszem nadziewamy ryby, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 min w temperaturze 180°C.