Gospodyni numer 3/2020 Pismo o wyjątkowych, przedsiębiorczych kobietach.




Makowa panienka Powrót do listy

 

Lista składników:

Składniki na biszkopt:

  • 3/4 szklanki maku 
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 całe jajka 
  • 4 białka.

Składniki na krem:

  • 2 budynie śmietankowe 
  • sok z 1 cytryny 
  • 400 ml mleka pasteryzowanego 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 4 żółtka 
  • 1 kostka masła. 

Składniki na polewę:

  • 1 tabliczka białej czekolady 
  • 1 łyżka masła 
  • 2 łyżki mleka 
  • wiórki kokosowe do posypania. 
 

Wykonanie:

Wykonanie biszkoptu: Białka (łącznie 8) ubijamy na sztywną masę, dodajemy cukier i żółtka, resztę składników i mieszamy. Ciasto wykładamy na dwie jednakowe formy wyłożone papierem do pieczenia i pieczemy je jednocześnie około 25 minut w temperaturze 180°C. 

Wykonanie kremu: Sok z cytryny mieszamy z mlekiem, odlewamy około 3 szklanki. Mleko zagotowujemy z cukrem, a w 3 szklanki mleka z cytryną ucieramy mikserem żółtka oraz budynie. Rozprowadzone budynie przelewamy do gotującego się mleka i gotujemy, aż masa zacznie gęstnieć. Ugotowany budyń odstawiamy do ostygnięcia. Ucieramy masło i przekładamy po łyżce ugotowanego, przestudzonego budyniu. Ucieramy masę. Na jeden biszkopt wykładamy masę i przykrywamy drugim biszkoptem. 

Wykonanie polewy: Masło i mleko przekładamy na patelnię, mieszamy, dodajemy czekoladę połamaną na kostki i mieszamy do połączenia wszystkich składników. Ciasto polewamy przygotowaną polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi.