Gospodyni numer 6/2019 Zapraszamy do lektury




Makowy przekładaniec Powrót do listy

 

Lista składników:

Składniki na ciasto:

  • 1/2 kg mąki pszennej 
  • 1 kostka masła 
  • 4 łyżki cukru
  • 3 żółtka 
  • 3 łyżki śmietany 
  • 1 cukier wanilinowy 
  • 1/2 szklanki maku.

Składniki na masę:

  • 1 kostka masła 
  • 1 puszka masy kajmakowej.

Składniki na polewę:

  • 100 g masła 
  • 5 łyżek cukru 
  • 2 łyżki kakao 
  • 2 łyżki śmietany 
  • płatki migdałowe do posypania.
 

Wykonanie:

Zagniatamy ciasto. Dzielimy je na trzy części i pieczemy trzy cieniutkie ciasta w formach wyłożonych papierem do pieczenia. Masło ucieramy z masą kajmakową. Przygotowaną masę dzielimy na dwie części i przekładamy nią placki. Składniki na polewę przekładamy na patelnię, podgrzewamy i mieszamy, aż składniki się połączą. Gotową polewą polewamy ciasto i posypujemy płatkami migdałowymi.