Gospodyni numer 1/2020 Pismo o wyjątkowych, przedsiębiorczych kobietach.




Małopolska chrzanówka Powrót do listy

 

Lista składników: 

  • 1 litr maślanki 
  • 200 g kiełbasy swojskiej 
  • 5–8 łyżek chrzanu 
  • 8 jajek 
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 10 ziemniaków 
  • sól, pieprz.

 

 

 

Wykonanie:

Na oleju podsmażamy kiełbasę pokrojoną w plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Do garnka wlewamy maślankę i podgrzewamy na małym ogniu. Chrzan obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach i dodajemy do maślanki. Dorzucamy usmażoną kiełbasę. Żółtko z 2 jajek rozcieramy z 2 łyżkami śmietany, dodajemy trochę maślanki, mieszamy, wlewamy do zupy i gotujemy kilka minut. Na koniec dodajemy ziemniaki i doprawiamy solą i pieprzem. Do każdej podanej porcji zupy dodajemy po 1 pokrojonym jajku.