Gospodyni nr 4/2019 Sprawdź, o czym piszemy w nowym numerze




Marynowane prawdziwki Powrót do listy

MARYNOWANE PRAWDZIWKI

Lista składników:

  • ok. łubianki prawdziwków (najlepiej małe sztuki)
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 łyżka soli
  • 4 łyżki cukru
  • ziele angielskie, liście laurowe, gorczyca, pieprz ziarnisty

 

 

 

Wykonanie:

Przygotowujemy zalewę z wody, soli, cukru, ziela angielskiego, pieprzu, liści laurowych i gorczycy. Gdy się zagotowuje, dodajemy ocet. Całość ponownie doprowadzamy do wrzenia.Następnie zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystygnięcia. Oczyszczone grzyby zalewamy wodą i gotujemy ok. 25 min. Po tym czasie odcedzamy i układamy w słoikach. Zalewamy przygotowaną zalewą i zakręcamy. Pasteryzujemy ok. 20 min.