Gospodyni numer 3/2020 Pismo o wyjątkowych, przedsiębiorczych kobietach.




Mazowiecki karp w cieście Powrót do listy

 

Lista składników: 

  • 1 średni karp 
  • 2 średnie cebule 
  • garść orzechów włoskich 
  • 3 szkl. mąki pszennej 
  • 1/2 szkl. oleju 
  • posiekana natka pietruszki 
  • sól 
  • pieprz. 
 

Wykonanie:

Umytą, sprawioną i osuszoną rybę (wraz z głową) nadziewamy farszem, przygotowanym z podsmażonej, drobno pokrojonej cebuli z dodatkiem połupanych orzechów, posiekanej pietruszki i przypraw. Rybę możemy zszyć. Z mąki, soli i ok. 1/2 szkl. wody zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je, smarujemy olejem i zawijamy w nie rybę. Staramy się nadać ciastu kształt i rysy ryby. Wierzch ciasta smarujemy olejem i pieczemy w temp. ok. 170°C przez ok. 30 min. Pod koniec pieczenia możemy pokryć wierzch rozbełtanym jajem. Podajemy na gorąco.