Gospodyni nr 5/2019 Sprawdź, o czym piszemy w nowym numerze




MInibułeczki z toffi Powrót do listy

 

Lista składników na ciasto:

  • 3 szkl. mąki
  • 1 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 25 g drożdży
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • puszka gotowej masy kajmakowej

 

 

 

Wykonanie:

Podgrzewamy mleko, rozpuszczamy w nim drożdże z łyżką cukru i mąki. Mieszamy i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Resztę mąki i cukru wsypujemy do miski. Dodajemy jajko, sól i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto.

Do wyrobionego ciasta dodajemy tłuszcz i wyrabiamy ponownie.Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Przygotowujemy bułeczki. Dzielimy ciasto na 2 części i każdą rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 40x20 cm. Na każdy prostokąt nakładamy masę kajmakową (pół słoiczka na każdy prostokąt) – równo rozsmarowujemy. Zwijamy ciasno w rulon. Gotowe rolady kroimy na krążki o grubości 1 cm i układamy je na dużych blachach na papierze do pieczenia, pozostawiając odstępy, ponieważ bułeczki wyrosną podczas pieczenia.

Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180⁰C.