Gospodyni nr 5/2018 Sprawdźcie o czym piszemy w nowym numerze




Miodownik Powrót do listy

 

Lista składników:

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1 kostka masła 
  • 3 łyżki płynnego miodu 
  • 2 jajka 
  • szczypta soli.

Składniki na krem:

  • 8 łyżek kaszy manny 
  • 3 szklanki mleka 2% 
  • ½ szklanki cukru
  • kostka masła
  • 5 łyżek cukru pudru 
  • cukier wanilinowy.

 Składniki na polewę:

  • 1/2  kostki masła 
  • 5 łyżek cukru 
  • 2 łyżki kakao 
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 
  • 1 łyżka wody 
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich. 
 

Wykonanie:

Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy ciasto (w razie potrzeby podsypujemy większą ilością mąki). Ciasto dzielimy na 4 równe kawałki, pieczemy 4 cienkie placki, około 15 minut w temperaturze 180°C, aż się zrumienią. Gotujemy mleko, dodajemy cukier i cukier wanilinowy, kaszę i cały czas mieszając, doprowadzamy do zagotowania. Masa powinna wyraźnie zgęstnieć (jak budyń). Zdejmujemy z palnika, studzimy. Masło ucieramy na jasną i puszystą masę z cukrem pudrem. Do masła dodajemy porcjami kaszę, cały czas miksując, aby masa była jednolita. Pierwszy blat wkładamy z powrotem do blachy, na to wykładamy ⅓ kremu, na to kolejny blat, masę – i tak do końca. Wszystkie składniki na polewę, oprócz orzechów, wkładamy do garnuszka i zagotowujemy, cały czas mieszając. Gorącą polewę wylewamy na wierzch ciasta, posypujemy posiekanymi orzechami. Przestudzone wkładamy do lodówki.