Gospodyni nr 5/2018 Sprawdźcie o czym piszemy w nowym numerze




Muffinki pani Doroty z cukinia, marchewką i jabłkiem Powrót do listy

Muffinki z cukinią, marchewką, jabłkiem, płatkami owsianymi i bakaliami. Zdrowe, można dać je dzieciom na drugie śniadanie do szkoły. Przy tym są bardzo smaczne, wilgotne i nikt kto je kosztował nie zgadł że takie składniki są tu użyte. Robiłam je już trzy razy, dwa razy jako muffinki i raz jako chlebek w formie keksowej.  

 

Lista składników:

  • 200 g cukinii
  • 100 g obranej marchewki
  • 120 g obranego jabłka
  • 2 łyżki rodzynek
  • 150 g cukru
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki mielonych orzechów włoskich
  • 4 lekko zaokrąglone łyżki płatków owsianych
  • 2 duże jajka
  • 100 ml oleju
  • 100 ml mleka
  • 180 g mąki pszennej

 

 

Wykonanie:

Cukinię i jabłko zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Marchewkę zetrzeć na tarce na małych oczkach. Wszystko przełożyć do miski. Wsypać rodzynki, cukier, sodę, cynamon, orzechy, płatki owsiane, dodać jajka, olej, mleko i mąkę. Wszystko wymieszać łyżką. Nakładać do papierowych papilotek ułożonych w metalowej formie do muffinek do 3/4 ich wysokości.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25-28 min.