Gospodyni nr 4/2017 Sprawdźcie o czym piszemy w nowym numerze




Naleśniki z kurkami i mozzarellą Powrót do listy

Lista składników:

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mleka, 
  • 3 jajka, 
  • 1½ szklanki mąki,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki oliwy.

Składniki na farsz:

  • 500 g kurek,
  • 3 cebule, 
  • 2 kulki sera mozzarella,
  • sól, pieprz,
  • masło klarowane do smażenia,
  • 1 łyżka śmietany.

 

 

Wykonanie:

Wykonanie: Składniki na ciasto łączymy i smażymy naleśniki. Kurki gotujemy około 25 minut w osolonej wodzie (jeśli są duże, kroimy). W tym czasie kroimy w kosteczkę cebulę i szklimy ją na maśle klarowanym. Gdy jest gotowa, dodajemy ugotowane, odcedzone kurki i wszystko jeszcze chwilę podsmażamy. Na koniec solimy, posypujemy pieprzem, dodajemy łyżkę śmietany i zestawiamy z ognia. Mozzarellę kroimy w plastry. Na gorące naleśniki nakładamy plastry mozzarelli, podsmażone, gorące kurki, po czym składamy naleśniki. Można je zapiec w piekarniku, aby ser dobrze się rozpuścił.