Gospodyni nr 5/2018 Sprawdźcie o czym piszemy w nowym numerze




Nalewka z hyćki Powrót do listy

Spośród nalewek kwiatowych szczególnie ceniona przez znawców jest nalewka z kwiatów hyćki. Wielkopolanie wiedzą doskonale, że chodzi o bez czarny.



JAK PRZYGOTOWAĆ

  • Zebrane baldachimy rozkładamy w zaciemnionym miejscu na białym papierze lub płótnie, dzięki czemu wszelkie żyjątka będą miały czas, by same opuścić swe siedlisko.
  • Duży słój w całości wypełniamy baldachimami (pozbawionymi łodyżek), przekładając je plastrami wyparzonych, najlepiej ekologicznych, niewoskowanych cytryn, bez pestek (2–3 cytryny na 5-litrowy słój). Całość zalewamy syropem sporządzonym w proporcji 1 kg cukru na 1 l wody (nie musimy trzymać się kurczowo proporcji – przepis to tylko wskaz.wka; jeśli lubimy smaki bardziej wytrawne, dajmy mniej cukru). Sł.j pozostawiamy w nasłonecznionym miejscu na około 10 dni, codziennie mieszając zawartość drewnianą łyżką i zważając, czy nie zaczyna się proces fermentacji (szczeg.lnie pilnujmy więc, by łyżka była sterylna).
  • Następnie zlewamy syrop przez gazę, a owoce i cytryny wyciskamy przez materiał. Do syropu dodajemy spirytus (około 1,3 l na 1 l syropu – moc możemy regulować wedle uznania). Do nalewu możemy dodać 2 łyżeczki utartego korzenia arcydzięgla (uwaga, ziele to ma bardzo intensywny smak). Nastaw przenosimy w ciemne i chłodne miejsce na około 1,5 miesiąca, po którym to czasie filtrujemy go znad osadu (osad również wyciskamy do nalewu).
  • Nalewka dojrzewa minimum rok, ucząc nas cierpliwośc