Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)   




Oponki Powrót do listy

 

Lista składników na ok. 20 szt.:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • ½  szkl. mleka 
  • 1/3 szkl. cukru 
  • 1 łyżeczka drożdży 
  • 50 g masła 
  • 1 jajo 
  • 1 cytryna 
  • szczypta soli 
  • tłuszcz (najlepiej smalec) do głębokiego smażenia.

Polewa:

  • 1 szkl. cukru pudru 
  • sok z 1 cytryny 
  • 1 łyżka gorącej wody.

 

 

 

 

Wykonanie:

Przygotowujemy rozczyn drożdżowy. Mleko podgrzewamy, by było ciepłe. W misce kruszymy drożdże i rozcieramy z połową cukru, dodajemy 2–3 łyżki mąki i dolewamy ciepłe (ale nie gorące!) mleko. Całość zarabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 min. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Do drugiej, większej miski wsypujemy resztę mąki i mieszamy ze szczyptą soli, skórką otartą z cytryny i pozostałym cukrem. Następnie wbijamy jajo i drobno posiekane masło. Zarabiamy lekko ciasto i dolewamy wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Zagniatamy wszystko dokładnie na lśniącą gładką masę, dodając trochę mąki, jeśli masa jest za rzadka. Ponownie odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i po 40 min wyrzucamy je na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy lub rozgniatamy ręką na grubość 2 cm i za pomocą większej szklanki wycinamy krążki. Następnie bierzemy szklankę lub kieliszek o mniejszej średnicy i wycinamy w środku każdego krążka otwór, tak by otrzymać torus. Pozostawiamy ciastka jeszcze na chwilę do wyrośnięcia, po czym smażymy je na głębokim tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Odsączone i ostudzone dekorujemy lukrem lub po prostu posypujemy cukrem pudrem.