Gospodyni nr 4/2019 Sprawdź, o czym piszemy w nowym numerze




Papryka nadziewana Powrót do listy

 

Lista składników (na 4 porcje): 

  • 4 średnie papryki 
  • 1 szkl. ugotowanego ryżu 
  • 1 szkl. mielonego gotowanego lub smażonego mięsa drobiowego 
  • pieprz, sól 
  • papryka mielona 
  • majeranek 
  • 2–3 szkl. bulionu warzywnego (może być z kostki)  
 

Wykonanie:

Ciepłe mleko ucieramy z drożdżami, dodajemy cukier waniliowy oraz 2 łyżki mąki i odstawiamy na 15 minut. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne. Rozwałkowujemy je i wycinamy szklanką kółka. Na każde nakładamy porcję dżemu i zlepiamy brzegi (jak pierogi). Formujemy kulki i w okrągłej formie wyłożonej papierem do pieczenia układamy jedna przy drugiej. Odstawiamy na 15 minut, żeby wszystkie równo wyrosły. Rozgrzewamy piekarnik, bułeczki smarujemy (najlepiej pędzelkiem) jajkiem wymieszanym z mlekiem. Pieczemy w temp. 180°C ok. 25 minut, czuwając, aby za bardzo się nie spiekły.