Gospodyni nr 6/2018 Sprawdźcie o czym piszemy w nowym numerze




Pesto z czosnku niedźwiedziego Powrót do listy

Czosnek niedźwiedzi pojawia się wraz z pierwszymi tygodniami wiosny i rośnie aż do końca maja. Jest niezastąpiony w kuchni, bo oprócz przyjemnego aromatu, posiada wiele cennych właściwości dla naszego organizmu.
 
 

Lista składników: 

  • duża garść liści czosnku niedżwiedziego
  • 100 ml oliwy z oliwek 
  • 30 g parmezanu
  • 50 g orzechów włoskich
  • sól, pieprz
 

Wykonanie:

Liście czosnku myjemy, osuszamy, odcinamy łodygi i grubo siekamy. Orzechy włoskie prażymy na patelni bez tłuszczu - do zrumienienia. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Liście, orzechy, oliwę i parmezan wkładamy do miksera i mielimy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Jeżeli pesto jest zbyt gęste, dodajemy więcej oliwy. Jeśli zbyt luźne, dodajemy parmezan lub liście czosnku. 

Tak przygotowane pesto możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni.

 

Pesto z czosnku niedźwiedziego sprawdza się idealnie jako dodatek do makaronu (zamiast pesto bazyliowego) lub sałatek.