Gospodyni nr 5/2017 Sprawdźcie o czym piszemy w nowym numerze




Pieczarkowe miniterriny Powrót do listy

 

Lista składników: 

  • 5–6 dużych pieczarek 
  • 1 szkl. śmietanki 18% lub z większą zawartością tłuszczu 
  • 1 łyżka masła 
  • sól, pieprz 
  • 2 łyżeczki żelatyny 
  • koperek 
  • pumpernikiel. 
 

Wykonanie:

Obrane i pokrojone w talarki pieczarki wrzucamy na masło i smażymy na małym ogniu do miękkości. Dolewamy śmietankę, doprawiamy i całość zagotowujemy. Chwilę gotujemy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody i dolewamy do gorących pieczarek, które właśnie odstawiliśmy z ognia. Dodajemy posiekany koperek i wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy masę pieczarkową do małych foremek – możemy użyć formy do kostek lodu – i odstawiamy do zastygnięcia. Z pumpernikla wycinamy „podstawki” dla porcji i nakładamy je na wierzch jeszcze niezastygłej terriny.