Gospodyni numer 6/2019 Zapraszamy do lektury




Pieczona szynka Powrót do listy

 

Lista składników:


  • kawał surowej szynki bez kości (ok. 2 kg)
  • gruby plaster słoniny wędzonej;
    na bejcę:
  • 3 łyżki octu balsamicznego (ewentualnie czerwonego winnego), 6–7 łyżek oleju,
  • ⅓ szkl. bulionu warzywnego (może być z kostki),
  • 2–3 ząbki czosnku,
  • sól, 
  • pieprz;
  • przyprawy: rozmaryn, 2–3 ziarna roztartego ziela angielskiego, kilka jagód jałowca (także roztartych), pokruszony liść laurowy (mały). 
 

Wykonanie:

Słoninę kroimy w słupki o przekroju ok. 0,5 × 0,5 cm i zamrażamy. Opłukaną i osuszoną szynkę wkładamy na kilka minut do gotującej się wody. Wywar warto zachować, np. do przygotowania zupy. Zanim szynka przestygnie, przygotowujemy bejcę. Ocet mieszamy z przyprawami, dolewamy olej i bulion. Ostudzoną szynkę faszerujemy słupkami zamrożonej słoniny, po czym dokładnie zamaczamy całość w bejcy, nacierając nią mięso ze wszystkich stron. Przykrywamy naczynie i odstawiamy szynkę w chłodne miejsce na całą dobę. Następnego dnia wkładamy mięso do foliowego rękawa do pieczenia lub do żaroodpornego naczynia, zalewamy resztą bejcy i zapiekamy w temp. 200°C przez 1½ godz. (liczymy mniej więcej godzinę na kilogram mięsa). Szynkę możemy podawać na zimno, pokrojoną w plastry.