Gospodyni numer 3/2020 Pismo o wyjątkowych, przedsiębiorczych kobietach.




Pieczone dzwonka karpia Powrót do listy

 

Lista składników: 

  • 1 kg karpia (1 niewielka ryba) 
  • 1 cytryna 
  • majeranek 
  • bazylia 
  • natka pietruszki 
  • majonez 
  • 1–2 łyżki oleju 
  • sól. 

 

 

Wykonanie:

Karpia oskrobujemy z łusek i patroszymy, rozcinając wzdłuż brzuch. Następnie kroimy rybę na dzwonka, odejmując głowę i ogon (na zupę rybną). Dzwonka płuczemy i ewentualnie zamaczamy w mleku na 2 godziny (jeśli przeszkadza nam charakterystyczny posmak szlamu). Odsączone dzwonka smarujemy oliwą wymieszaną z suszoną bazylią i majerankiem oraz solą. Każde dzwonko zawijamy w osobny kawałek folii aluminiowej, skrapiając uprzednio sokiem z cytryny. Zawiniątka wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. ok. 180°C i pieczemy przez 20–30 min. Opłukaną natkę pietruszki drobno siekamy i łączymy z majonezem. Dzwonka układamy na półmisku, dekorując je kleksem majonezu z gałązką pietruszki. Obok układamy cytrynę.