Gospodyni nr 6/2018 Sprawdźcie o czym piszemy w nowym numerze




Piernik Dwutygodniowy Powrót do listy

Piernik Dwutygodniowy według przepisu Pani Józefy

 

 

Lista składników na ciasto:

  • 0,5 kg prawdziwego miodu
  • 20 dkg margaryny
  • 1 kg maki
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 szkl. mleka
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
 
Lista składników na masę do piernika:
  • 12 kostki margaryny
  • 30 dkg. cukru pudru
  • 2 szkl. kwaśnej śmietany
  

Wykonanie:

Do miski przesiać mąkę i dodać resztę składników. Wymieszać dokładnie łyżką drewnianą na jednolitą masę. Wynieść ciasto owinięte w   pergamin w chłodne miejsce. Pozostawić na dwa tygodnie.

Po upływie 2 tygodni upiec z ciasta 3 placki i przłozyć masą lub powidłami. 

 

Masa do piernika: Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać śmietanę. 

Upieczone placki przełożyć masą. 

 

Przepis na duże blaszki do pieczenia.

Piernik długo trzyma świeżość, a w ustach się rozpływa.

 

Galeria zdjęć