Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)   




Pierogi drożdżowe z gotowaną marchewką Powrót do listy

 

Lista składników:

Składniki na ciasto:

  • 1/2 szklanki mleka 
  • 1/4 kostki drożdży (25 g) 
  • 2 szklanki mąki 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1 cukier wanilinowy 
  • 2 żółtka 
  • 1/3 kostki masła » szczypta soli.

Składniki na farsz:

  • 1/2 kg marchewki 
  • 4 łyżki maku 
  • 3 łyżki cukru. 

 

 

 

 

Wykonanie:

Przygotowujemy farsz. Gotujemy marchewki, obieramy i ścieramy je na tarce na grubych oczkach. Dodajemy mak i cukier, mieszamy. Mleko lekko podgrzewamy. Dodajemy do niego drożdże i rozcieramy je, a następnie dodajemy po łyżce mąki i cukru. Odstawiamy na 15 min. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, cukier wanilinowy, dodajemy żółtka, roztopione masło i drożdże. Wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie, dodajemy więcej mąki. Odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy koła, nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Smarujemy je rozbitym białkiem i cukrem. Pieczemy ok. 25 min w piekarniku.