Gospodyni numer 3/2020 Pismo o wyjątkowych, przedsiębiorczych kobietach.




Pierogi z kapustą i grzybami Powrót do listy

 

Lista składników:

Składniki na ciasto:

  • 50 dag mąki 
  • sól 
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 i 1/2 szklanki gorącej wody;
 
Składniki na farsz:
  • 30 dag kiszonej kapusty 
  • 1 szklanki wody 
  • 5 dag suszonych grzybów 
  • 1 cebula 
  • 1 liść laurowy 
  • 3 ziarna ziela angielskiego 
  • 2 łyżki oleju 
  • sól i pieprz do smaku.
 

Wykonanie:

Grzyby dokładnie myjemy, zalewamy 2 szklankami wrzącej wody. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Studzimy. Kapustę odcedzamy, siekamy, szklimy na oleju. Dodajemy posiekane grzyby. Całość smażymy około 2 min. Dodajemy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem do odparowania. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy szczyptę soli i olej. Całość zalewamy gorącą wodą. Zagniatamy ciasto (powinno być miękkie i elastyczne), rozwałkowujemy i małą szklanką wycinamy kółka. Na każde kółko z ciasta nakładamy farsz wielkości orzecha włoskiego. Zlepiamy brzegi pieroga i wrzucamy do wrzącej osolonej wody. Pierogi gotujemy 3 min po wypłynięciu na powierzchnię wody. Następnie odcedzamy na sitku.