Gospodyni numer 6/2019 Zapraszamy do lektury




Pierś z kaczki w sosie borówkowym Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 80 dag piersi z kaczki ze skórką 
  • 2 łyżki konfitury z borówek 
  • 4 winne jabłka 
  • 8 małych cebul 
  • 1 i 1/2 szklanki rosołu 
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 łyżeczka masła 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • sok z 1 cytryny 
  • 1 łyżka suszonego tymianku 
  • sól i pieprz.

 

 

Wykonanie:

Mięso myjemy, nacieramy solą i pieprzem. Obrane cebule kroimy na pół. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem i podsmażamy pierś z kaczki z obu stron. Cebule wkładamy na patelnię i smażymy wszystko jeszcze przez chwilę. Podlewamy odrobiną rosołu, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 15–20 min. W trakcie duszenia podlewamy resztą rosołu. Obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w cienkie krążki. W rondelku rozgrzewamy pół szklanki wody z sokiem z cytryny, wrzucamy jabłka, dusimy około 5 min. Kaczkę zdejmujemy z patelni. W kubku rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną ze śmietaną i dodajemy do sosu ze smażenia. Zagotowujemy, mieszamy z borówkami i szczyptą tymianku. Doprawiamy solą i pieprzem. Plastry mięsa układamy na półmisku, obkładamy jabłkami i polewamy sosem.