Gospodyni numer 6/2019 Zapraszamy do lektury




Placek biszkoptowy z masą brzoskwiniową Powrót do listy

Lista składników:
Składniki na ciasto:

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki tortowej lub innej pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżka octu.

Składniki na masę:

  • 1 duża puszka brzoskwiń w zalewie (tak, by uzyskać z niej ok. 2 szklanek soku)
  • 1–1½ szklanki wody
  •  2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 2 szklanki śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania fixu do śmietany.

 

 

Wykonanie:

Białka ubijamy z solą, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy żółtka, obie mąki, proszek, cukier wanilinowy i ocet. Pieczemy ciasto ok. 30 min w temp. 180°C. Przygotowujemy masę budyniową: odcedzamy brzoskwinie od soku, sok mieszamy z wodą, tak by uzyskać 3 szklanki płynu i zagotowujemy budyń. Do masy dorzucamy część pokrojonych w kostkę brzoskwiń. Ciepłym kremem przekładamy obie połówki biszkoptu. Po ostudzeniu na wierzch kładziemy ubitą śmietankę z dodatkiem cukru i fixu. Możemy śmietankę nakładać szprycą w formie kleksów. Mocno chłodzimy