Gospodyni nr 3/2018 Sprawdźcie o czym piszemy w nowym numerze




Placek chałwowy Powrót do listy

 

Lista składników: 

Składniki na biszkopt:

  • 8 jajek 
  • 1,5 szkl. cukru 
  • 1,5 szkl. mąki 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 14 łyżek oleju 
  • 3 łyżki kakao;
 
Składniki na krem:
  • 1 kostka margaryny
  • 1 kostka masła
  • 1 budyń śmietankowy ugotowany w 0,5 l mleka (ostudzić)
  • 2 chałwy (w "batonach")
  • 1 mały krem czekoladowy
  • 30 dag gotowych bezików. 
 

Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a potem po jednym żółtku i olej. Następnie dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia (przesiane przez sito) i mieszamy drewnianą łyżką. Na końcu dodajemy kakao. Pieczemy biszkopt 45 min w temp. 150°C. Margarynę ucieramy z masłem i dodajemy wystudzony budyń. Krem dzielimy na dwie części. Do pierwszej dajemy pokruszoną chałwę, a do drugiej krem czekoladowy. Biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie części, układamy na blasze jedną część biszkoptu, następnie krem chałwowy, bezy, masę z kremem czekoladowym i na końcu drugą część biszkoptu. Całość polewamy polewą czekoladową.