Gospodyni numer 6/2019 Zapraszamy do lektury




Podlaski kulebiak Powrót do listy

 

Lista składników: 

Składniki na ciasto:

  • 1/2 kg mąki 
  • 1/2 paczki drożdży (5 dag) 
  • 1 szkl. mleka 
  • 1/4 kostki masła 
  • 3/4 szkl. cukru 
  • 2 jaja 
  • sól.
 
Składniki na farsz:
  • 3/4 grzybów leśnych (mogą być mrożone lub z zalewy)
  • 4-5 łyżek kaszy manny
  • 2 cebule
  • 1/4 kostki masła
  • 1/2 szkl. śmietanki kremówki
  • 2 jaja
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki.
 

Wykonanie:

Do roztartych z cukrem drożdży dodajemy ciepłe mleko, sól i mąkę. Rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min w ciepłym miejscu. Następnie wbijamy jaja i wlewamy ciepłe, roztopione masło. Ciasto ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Przygotowujemy farsz: drobno posiekaną cebulę podsmażamy na maśle, dokładamy oczyszczone i pokrojone grzyby. Smażymy na małym ogniu, a gdy soki puszczą, dolewamy śmietankę i dosypujemy powoli kaszę mannę. Po doprowadzeniu do wrzenia dodajemy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy. Ściągamy z ognia i wbijamy jaja. Rozwałkowane ciasto smarujemy farszem, zwijamy w rulon i łączymy jego końce. Z kawałków ciasta możemy wyciąć paseczki i gwiazdki, dekorując nimi wierzch. Kulebiak pieczemy w temp. 200–220°C przez 35–40 min.