Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)   




Polędwiczki wieprzowe w śliwkowej glazurze Powrót do listy


 

Lista składników (na 4 porcje):

  • 1 średnia polędwiczka wieprzowa
  • ok. 1/3 kg śliwek węgierek
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • oliwa do smażenia
  • 1 łyżka masła.
 

Wykonanie:

Ze śliwek usuwamy pestki, kroimy je na szesnastki i płuczemy. Odkładamy niecałą garść pokrojonych owoców, a resztę podsmażamy na maśle. Gdy śliwki zmiękną, dodajemy odrobinę wody, miażdżymy je widelcem lub miksujemy ręcznym blenderem, dodajemy cukier i jeszcze chwilę podgrzewamy. Polędwiczkę po umyciu i osuszeniu kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm, które rozbijamy z obu stron i nacieramy przyprawami. Na osobnej patelni smażymy mięso (aż się zrumieni z obu stron). Dolewamy trochę wody, dusimy. Gdy mięso będzie już miękkie, dodajemy mus śliwkowy, dokładnie mieszamy i dusimy całość jeszcze 2–3 min. Dorzucamy także pozostałe pokrojone śliwki. Potrawę możemy podawać z makaronem czy ziemniakami, ale najlepiej smakuje ona z kaszą gryczaną.