Gospodyni nr 3/2019 Sprawdź, o czym piszemy w nowym numerze




Przekąska z ciasta francuskiego z pastą z tuńczyka, awokado i jajek Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 1/2 awkoado
  • puszka tuńczyka w oleju
  • cebula 
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • sól i pieprz
  • listki pietruszki

 

 

 

Wykonanie:

Wycinamy z ciasta francuskiego wybrane przez siebie kształty. Układamy je na blaszce. Zapiekamy aż do zrumienienia. W czasie gdy ciasto jest w piekarniku, przygotowujemy pastę. Obrane jajka, awokado, tuńczyka (odcedzonego z oleju) i pokrojoną w kostkę cebulę przekładamy do naczynia. Blendujemy na jednolitą pastę. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotową pastę przekładamy do szprycy (jeśli nie mamy takowej, to robimy ją sobie z woreczka śniadaniowego: pozbawiamy go jednego rożka – i już), nakładamy na upieczone ciastka i ozdabiamy listkami pietruszki.